Essent una de les innovacions més recents i de major impacte en el camp del Diagnòstic Prenatal, l’ecografia 6D d’alta definició s’aconsella de manera rutinària en el control de la gestació, destacant dos aspectes molt importants. Per una banda, suposa l’obtenció d’imatges amb volum, en comptes d’imatges planes, en temps real, aportant una major capacitat de diagnòstic. I, per un altre costat, s’ha demostrat l’alt impacte que genera en el vincle matern fetal abans del naixament del nadó.
Relacionat amb l’ecografia 6D d’alta definició, és especialment destacable que la imatge que s’obté permet als pares crear un invlce pares-fill molt fort. Els pares realment veuen i entenen com és el seu fill. Aquest vincle tant fort s’ha pogut demostrar en estudis psicològics sobre l’impacte de l’ecografia abans i després, comparant 2D i l’ecografia 6D d’alta definició.
En casos concrets que existeix una patologia fetal, l’ecografia 6D d’alta definició és particularment útil per explicar determinades malformacions com les facials, ja que els pares poden veure aquesta alteració de forma real i entenedora. La possibilitat d’utilitzar 3 plans de l’espai, permet complementar el diagnòstic de les malformacions i poder precisar-les millor, d’una altra manera difícilment diagnosticables. Aquest aspecte, òbviament, té una importància especial des del punt de vista del pronòstic de la malformació concreta del nadó i de la futura qualitat de vida d’aquest.
A més, diverses investigacions europees han demostrat que l’ús de l’ecografia 6D d’alta definició ens ha permès aprendre més sobre el desenvolupament dels moviments i conductes fetals, que fins ara eren desconeguts. S’ha descobert que els fetus poden obrir els ulls des de les 18 setmanes. S’ha vist que els petits riuen, ploren, es rasquen i succionen des de les 26 setmanes de gestació. Totes aquestes funcions complexes requereixen un important desenvolupament neurològic.
L’ecografia 6D d’alta definició és un potent element de treball que possibilita una millor comprensió i descodificació de les conductes de l’ésser humà en el seu estat fetal. A més, la nitidesa i la resolució de les imatges atorga una major capacitat diagnòstica davant de les anomalies. S’anticipa i ens permet veure com serà el nostre fill abans de néixer.